Søg
Close this search box.

Folkehuset Absalon

Søg
Close this search box.
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.
onsdag 04 okt 2023

PHILOSOPHY IN ABSALON

20:00 - 21:30

THIS EVENT IS IN DANISH
Kom og dyk ned i filosofien i Absalons Tårnværelse!

I denne filosofi-salon vil vi forsøge at forstå, hvordan vi inden for filosofien arver forståelser og derigennem ser verden.

Vi vil i salonen gøre filosofien håndgribelig og sammen forsøge at forstå filosoffernes arv inden for nutids-relevante tematikker.

Filosoffen G.W.F. Hegel beskriver i hans retsfilosofi, hvordan nutidens menneske står på skuldrene af historiens evige forfædre. Vi vil derfor i denne salon se på hvordan filosofien arver, og hvordan vi kan arve deres forståelser videre i vores hverdag og samtidsforståelse inden for specifikke tematikker.

 

Fra gang til gang vil vi dykke ned i en temablok og undersøge hvordan bestemte filosoffer kan hjælpe os med at forstå disse. Videre vil vi i forlængelse heraf se på nutidens tanker og tænkeres arv og forsøge at forstå, undersøge og debattere, hvor deres forståelser kommer fra.

Denne filosofi-salon er både for dig, der aldrig har læst filosofiske tekster før og til dig, der er nysgerrig på mere.

Du skal ikke have forberedt eller læst noget inden du kommer. Du skal bare dukke op, så læser vi teksterne i fællesskab.

 

Vi glæder os til at se dig!

 

 

Om vores underviser

Klara har en Bachelor i Filosofi og Økonomi, og har dertil undervist indenfor bla. Politisk filosofi og Filosofisk etik-historie.

 

PRAKTISK INFO

Vi sidder i Tårnværelset på 3. sal. Tag trappen op ved indgangen. Der er ingen elevator.

Det koster 100 kr. at være med. Prisen inkluderer et glas portvin.
Billetten kan ikke refunderes eller byttes til en anden dato.

 

Se de forskellige temaer her:

 

Onsdag d. 4 oktober – Aristoteles og Hannah Arendt – Modernitetens lænker

Ifølge Aristoteles er mennesket ideelt set et politisk væsen. For Aristoteles betød dette et væsen, der gennem dets interaktion og deltagelse blandt andre, frembragte et samfund og dets iboende fællesskaber. Men hvordan forstår vi et politisk væsen i dag?
Gennem Hannah Arendts tænkning vil vi undersøge hvordan Arendt kan få os tilbage til Aristoteles’ tanker om det politiske væsen som værende en aktiv deltagende borger i nutidens samfund. Arendt pointerer nemlig, hvordan det smukke ved mennesket er, at det i dets natur er født blandt mennesker, samtidig med at ikke ét menneske er født til det samme.
Vi vil debattere om moderniteten har fået os til at glemme netop dette, og videre undersøge hvordan vi kan minde os selv om den fundamentale rettighed til nye begyndelser og dermed at kunne forme vores fremtid.

 

Onsdag d. 8 november – Platon og Iris Murdoch – Kærlighed og etik

Ifølge Platons idelærer findes sandheden på et virkelighedsplan, der ikke er tilgængeligt for det almene menneske. Det almene menneske ser blot skyggerne af sandheden på væggen i deres hule. Men hvordan kan vi komme nærmere denne sandhed? Kan vi som alment menneske komme til dette virkelighedsplan?
Gennem Iris Murdochs genlæsning af Platon, vil vi i denne salon undersøge hvordan Platons metafysik og søgen efter skyggens skaber, solen, kan være en guide til, hvordan vi kan begå os bedre og mere etisk i nutiden. I forlængelse heraf vil vi debattere om kærlighed kan være vejen til etisk korrekthed, hvis vi forstår kærlighed i en Murdochs forstand – som en kærlighed til den absolutte anden, dvs. kærlighed som værende erkendelsen af, at noget andet end en selv er virkelig.

 

Onsdag d. 6 december – Immanuel Kant og Christine Korsgaard – Valgets muligheder

Immanuel Kant opdager selv et dilemma i hans moralfilosofi – Hvis vi altid skal følge det kategoriske imperativ, skal vi så også fortælle morderen, hvor hans kommende offer er gemt. Men er dette moralsk korrekt? Gennem Christine Korsgaards genlæsning af Kant, vil vi i denne salon undersøge det etiske valgs muligheder, og debatterer om etik i vores dagligdag mere er en grå/hvid sky, fremfor en sort/hvid verden som Kant fremstiller den.